Omzet detailhandel

In het vierde kwartaal van 2018 was de omzet van de detailhandel hoog. Hoger dan een jaar eerder. Het verkoop via internet steeg wat minder hard dan voorgaande jaren. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe gepubliceerde cijfers.

Onder internetverkopen wordt alles (detailhandel) verstaan dat via internet wordt verkocht. Dit kan zijn dat het bij grote online webwinkels wordt verkocht, maar het kan ook zijn dat het kleinschaliger is. Winkels kunnen ook hun eigen webwinkel opzetten. Bij grote online webwinkels kan er worden gedacht aan Zalando of Wehkamp. Vooral bij grote webwinkels waar het internetverkoop niet een nevenactiviteit bedraagt was de omzet minder.

Er is een goede ontwikkeling te zien in de omzet van ‘food’ zaken. Denk hierbij aan slagers, groenteboeren of andere speciaalzaken. Een minder goede ontwikkeling is te zien in de omzet van drogisterijen. Zij maakten minder omzet. Voor het eerst sinds 2014 maken winkels die elektronica verkopen weer winst. Speelgoedwinkels zorgen voor een forse daling in de omzet. Eerder werd al bekend dat speelgoedwinkel Intertoys faillissement had aangevraagd.

Ondernemers zijn minder positief over de detailhandel. Het vertrouwen is lager dan het kwartaal eerder. In het algemeen zijn ondernemers minder positief over de economie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *