Zie-je-het-voor-je


Laatst sprintte ik de Albert Heijn in, omdat ik een boodschap was vergeten. Al rennend en vliegend liep ik door de winkelpaden, terwijl ik overvolle winkelwagentjes en krijsende baby’s ontweek. Nadat ik snel nog even de basilicum in mijn mandje deed (ik kwam thuis met munt), sloot ik achteraan de lange rij bij de kassa. En daar werd ik getriggerd door het gesprek dat een – iets gezette (lees: heel gezette) – vrouw voerde met haar wachtende buurvrouw. Ze kletste honderduit. Op zich niks mis mee zou je denken, maar opvallend was dat ze in die ene minuut wel drie spreekwoorden en uitdrukkingen gebruikte. Gezette vrouw: “Haha, en toen lag ik he-le-maal dubbel.” Ik dacht nog: hoe ga jij dat voor elkaar krijgen, met je dikke buik? Afijn, sindsdien zie ik dus alle spreekwoorden en gezegden die ik hoor letterlijk voor me.

Het valt me trouwens op dat je voor veel spreekwoorden en gezegden lenig moet zijn of een goede conditie moet hebben. “Dubbel liggen van het lachen.” Lig je gewoon met het puntje van je neus tegen je grote teen aan te lachen? Ik heb het laatst uitgeprobeerd, en dat valt nog niet mee.

“Ik spring even onder de douche.” Nog zo één. Hoe bedoel je springen? Zo van je douchematje onder de warme straal? Of gewoon tien minuten aan een stuk door springen? Of zo hard springen dat je door de vloer naar beneden zakt? Lig je dan op de begane grond in de kreukels. Ook dat zie ik dan weer voor me. Lig ik weer dubbel van het lachen.

“Ik duik mijn bed in.” Sorry hoor, maar als ik dat ook voor me zie kom ik niet meer bij. Pijn in mijn buik kan ik krijgen van het lachen. Zie je het voor je? Compleet met snorkel en zeemeerminslippers je bed induiken? Volop met je gezicht in je kussen? Ok, als je een waterbed hebt is het misschien nog een ander verhaal.

Zo’n paar keer per week grinnik ik het dus uit als ik weer een spreekwoord of gezegde letterlijk voor me zie. Maar letterlijk uitvoeren doe ik ze niet. Mij krijgen ze namelijk niet gek! Ik ga straks keihard lachen (zonder halsbrekende toeren) en daarna stap ik voorzichtig de douche in om me rustig te douchen. Om vervolgens beheerst mijn bed in te stappen. En morgen? Morgen stap, ik met mijn beide goede benen uit m’n bed.

Ohja, bedankt gezette mevrouw voor mijn nieuwe dagbesteding.

Tekst foto: www.loesje.nl

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *