9 april 2015

himmelstorte


Door Amber – Afgelopen week mijn 27e verjaardag gevierd – en bij een verjaardag hoort taart. Laat ik nou Duitse familieleden hebben en daardoor nogal ‘verwend’ zijn qua taarten. Ieder familielid bakt overheerlijke taarten, mama, oma, mijn neefje Julius, tantes, oud-tantes, etc. En iedereen heeft zo zijn specialiteiten, zoals bijvoorbeeld deze ‘Himmelstorte’ van mijn peettante Geli. Sinds ik deze framboos-amandel-meringue-taart heb leren kennen, behoort ie tot mijn favo taarten. Prachtig qua uiterlijk en hemels qua smaak (mede dankzij de zoete, frisse frambozen). Een heerlijk (en machtig) taartje. Jammie!

Ps. De beste Himmelstorte bakt Geli natuurlijk zelf; mocht je toevallig een keer in de buurt van Heidelberg/Weinheim (Duitsland) zijn, ga dan vooral ook even naar ‘Geli’s Bistro’ in Wald-Michelbach om haar taartcreaties én andere kookkunsten te proeven… (Tevens een prachtige gebied om te wandelen/genieten van de natuur, de ‘Odenwald’. In juli geeft mijn moeder, Lucia van Amsterdam, in deze omgeving een 5-daagse schildercursus. Klik hier voor meer info over deze schildercursus).

himmelstorte

Ingrediënten

 • 4 eieren (splitsen, eigeel en eiwit)
 • 100 gr boter + beetje voor invetten springvorm rand
 • 150 gr suiker (75 + 175 gram)
 • 100 gr bloem
 • 1 tl. Bakpoeder
 • 5 el. melk
 • 1 pakje amandel ‘stiften’ (in Duitsland verkrijgbaar) of 100-150gr blanke amandelen grof vermalen
 • 2-3 tl. kaneel *
 • 2-3 bekers slagroom a 125 ml
 • 1-2 pakjes vanillesuiker
*
 • 1 pakje diepvries frambozen

(* Hoeveelheden zijn naar smaak)

Extra benodigdheden

 • Bij voorkeur 2 springvormen, zelfde grootte (anders in twee keer bakken met 1 vorm)
 • Bakpapier
 • Oven
 • Mixer of keukenmachine met mix functie
 • Garde
 • (Meng)kom

>> Let op! Deze taart maak je één dag van tevoren, daarna in de koelkast plaatsen en de volgende dag is ie klaar om opgegeten te worden.

1. Verwarm de oven voor op circa 175C. Bevestig bakpapier op de bodem van de twee springvormen (of vet ze in met boter en een beetje paneermeel). Vet de randen in met boter.

himmelstorte

2. Splits de 4 eieren in twee bakjes, zodat je 4x eigeel hebt voor het cakebeslag en 4x eiwit voor de meringue topping. Begin met het eigeel (zet het eiwit nog even in de koelkast), kluts de eieren los met een vork en voeg samen met de volgende ingrediënten in een mengkom.

 • 4 eigeel
 • 100 gr boter
 • 75 gr suiker
 • 100 gr bloem
 • 1 tl. bakpoeder
 • 5 el. melk

Meng tot een deeg met de mixer:

himmelstorte

himmelstorte

3. Verdeel het cakebeslag over de springvormen, dit gaat soms wat lastig, ik gebruik hier altijd een gewone eetlepel voor. Bestrijk de hele bodem, tegen de rand aan. Het is uiteindelijk een vrij dunne laag.

himmelstorte

4. Klop daarna de 4 eiwitten stijf met een mixer en voeg beetje bij beetje de overige 175 gr suiker toe.

himmelstorte

5. Als het mengsel stijf genoeg is en mooi glanst voeg je de amandelstiften toe (bewaar een gedeelte amandelen voor garnering bovenop) en voeg ook het kaneelpoeder toe. Roer het geheel voorzichtig met een garde om, voorkom dat het mengsel ‘inzakt’; met beleid dus! Verdeel het meringue mengsel over het cakebeslag in de twee springvormen, wederom tot helemaal aan de rand.

himmelstorte

himmelstorte

6. Garneer de bovenkant met de overgebleven amandelen. En bak de taarten vervolgens in de oven voor circa 20-30 minuten (afhankelijk van de oven). Haal ze uit de oven en laat goed afkoelen; haal nog wel even een mes langs de binnenrand om de taart alvast los te maken van de springvorm.

himmelstorte

himmelstorte

7. Ondertussen kun je de slagroom opkloppen met de vanillesuiker. Als de taarten zijn afgekoeld kies je de mooiste van de twee voor de bovenkant. Op de onderste taart breng je een laag slagroom aan, daarover verdeel je de bevroren frambozen, en sluit af met nog een laag slagroom.

himmelstorte

8. Tip: voordat je hierna de bovenkant erop legt, kun je het beste deze al in taartstukken snijden (bijv. 12 of 16 stukken), en deze stuk voor stuk op de boven kant leggen. Zo voorkom je bij het aansnijden dat de slagroom heel erg er tussenuit komt (net als bij het snijden van een tompouce). Het kan wel zijn dat je hierdoor niet helemaal uitkomt met de stukjes, maar 1 stukje overblijft omdat het niet meer helemaal strak tegen elkaar past.

himmelstorte

9. Taart minimaal 1 nacht in de koelkast, zo kunnen de frambozen ontdooien. De volgende dag is de Himmelstorte klaar om gegeten te worden. Smullen maar!!

himmelstorte

Consumeren met circa 3-4 dagen, in de koelkast bewaren.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *