4 maart 2015

hummus


Door Amber – Hummus. Hoummous. Hoemoes. Humus. Humous. Ja, het is allemaal hetzelfde; je kunt deze ‘spread’ namelijk op veel verschillende manieren schrijven. En op nóg meer manieren klaarmaken! De varianten zijn enorm, maar deze variant van vriendlief is toch wel mijn favoriet. Staat hier regelmatig in de koelkast voor de lunch (lekker met gegrilde paprika en spinazie!), als borrelhapje-dip na het werk, of voor bij het avondeten (pita broodjes met falafelballetjes, groenten en de homemade hummus). 

Je maakt ‘m eenvoudig iets pittiger door de hoeveelheid sambal te vergroten, of meer citrussmaak door extra citroensap toe te voegen; probeer het uit tot je de favo hummus hebt gevonden! (Of google op ‘hummus recept’ voor alle andere varianten….)

De eerste keer dat ik hummus heb gegeten was overigens in 2010, in Berlijn, toen de Couchsurfers Jule & Simon (waar we destijds overnachtten) ons meenamen naar Café Morgenrot, voor het frühstücksbuffet (aanrader als je een x in Berlijn bent!).

hummus

Ingrediënten

 • 800 gr kikkererwten (2 blikken à 400 gr)
 • circa 1-3 teentjes knoflook
 • 4 el. olijfolie
 • sap van een citroen
 • 1 tl. tahin* (sesampasta)
 • 1 tl. sambal (bijv. Brandal)
 • 2 tl. komijnzaad, gemalen
 • 1 tl. paprikapoeder
 • 1 tl. gemberpoeder (of Laos)
 • 2 el. sesamolie
 • peper & zout

(Hoeveelheden zijn naar smaak, zie receptomschrijving!)
* Tahin kun je vinden bij de toko, eko-winkels en soms ook in de grotere supermarkten.

Extra benodigdheden

 • (Meng)kom
 • Knoflookpers
 • Staafmixer

1. Doe de kikkererwten in een vergiet, laat het vocht weglopen, en spoel kort af. Kikkererwten in een grote kom, voeg de tahin (sesampasta) toe, de olijfolie en de sesamolie.

hummus

2. Pers met een knoflookpers de teentjes knoflook erboven. Voeg vervolgens het citroensap toe en roer alles kort met een lepel door elkaar.

hummus

3. Pak de staafmixer erbij en mix het geheel tot een smeuïge substantie. (Voeg eventueel wat extra olijfolie toe).

hummus

4. Hierna voeg je de droge kruiden eraan toe (paprikapoeder, gemalen komijnzaad en gemberpoeder/Laos), de theelepel sambal en peper & zout. Roer alles met de lepel door elkaar en… proef! Wil je de smaak pittiger? Voeg een beetje sambal toe. Ontbreekt er nog wat komijnpoeder? Doe er nog wat bij. Iedere keer voeg je iets toe (als je nog niet tevreden bent), roer je weer even, en proef je opnieuw. Totdat de hummus helemaal naar wens is.

5. Schep de hummus over in een leuk kommetje, om op tafel te serveren, of smeer meteen een lekker broodje voor de lunch!

hummus

Bewaar de hummus in de koelkast, goed afgedekt. Aanbevolen om binnen circa 5 dagen te consumeren.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *