22 februari 2015

vieze woorden


Jakkes. Ze zijn er. Vieze woorden die opzichzelfstaand niet vies zijn, niets vies betekenen. Maar, van sommige woorden krijg ik spontaan braakneigingen. En ik heb ontdekt… iedereen heeft zo zijn eigen vieze woorden.

Zo vind ík het woord slip best vies. Kom ik bij Hunkemöller, vraagt de verkoopster: “Wil je er ook een slip bij?” Of nog erger: “We hebben er ook een bijpassend slipje bij.” Dan denk ik meteen: “Nee geen slip alsjeblieft en al helemaal geen slipje. En laat die BH trouwens ook maar zitten.” Verder ga ik ook bijna over mijn nek als ik het woord Tempur hoor. Je weet wel, van die bedden. Het woord Tempur associeer ik namelijk met tampon. Dat kan aan mij liggen hoor.

Laatst had ik een reünie met oud-klasgenoten. Ik gooide de volgende vraag in de groep: “Kennen jullie vieze woorden?” Er volgde een vieze-woordenbrij. Zo gaf een klasgenoot aan dat ze het woord blaasje bijna niet over haar lippen kan krijgen. Ook de woorden pleister, huigje, pap, prutje en brokje volgden. En mijn andere klasgenoot vulde aan met de woorden flubbertje, vadsig, pulken en moederkoek. Bij moederkoek denk je aan koekjes. Maar, ja. Dat is het niet… En dan deze: terwijl een klasgenoot in haar kraambed lag, vroeg de kraamverzorgster aan haar: “Mag ik je onderkantje even bekijken.” Het woord onderkantje overviel haar. Van schrik liet ze het dus maar gebeuren.

De afgelopen tijd heb ik nog een woord op mijn vieze-woorden-lijstje gezet: sofa. Sofa is een vies woord. Net als het woord verbandje. En misschien nog wel het meest vieze woord aller tijden: Smeg. Ja, van de koelkasten. Ik denk namelijk aan iets anders. Je weet wel. Maar goed. De koelkast dus. Zie je het voor je? Je vriendin vraagt of je wat wil drinken en met dat zij het vraagt opent ze de ‘smeg’ koelkast. Nou ik kan je vertellen. Ik heb dan gegeten en gedronken. Jakkes.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

2 reacties op “Column: Vieze woorden

 • Carlo

  braaknijging is eigenlijk ook een vies woord… Met ei staat het beter, al zal het niet beter voelen.

  Groet!

  Reply
  • Janneke Post author

   Hi Carlo, ik heb het aangepast, maar met ‘ei’ voelt inderdaad niet beter! 🙂 Dank voor je reactie!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *