25 januari 2015

tupperrwareparty


Tegenwoordig word je een gelukkig mens van een trendy ronde taartdoos. Tenminste, als ik Ina – de dolenthousiaste en toegewijde mevrouw van Tupperware – moet geloven. Was het leven maar zo makkelijk. Dan kocht iedereen zo’n trendy ronde taartdoos. Of wat dacht je van een ‘broodzaag’ waarmee je stokbrood kunt ‘zagen’ zonder dat je het platdrukt? Hoe ik dit alles weet? Tja, ik heb me over laten halen om naar een Tupperwareparty te gaan. En dat heb ik geweten.

Als je naar een Tupperwareparty gaat, is het de grootste uitdaging om niet je volledige maandsalaris uit te geven aan Tupperware producten. Ik moet eerlijk bekennen, de producten zijn heus wel handig. Maar als je je laat gaan dan hou je aan het eind van je salaris een stukje maand over. En, misschien een nog wel grotere uitdaging: dat je je niet laat overhalen om zèlf een party te geven. Met een missie ging ik dus naar de Tupperwareparty.

Bij binnenkomst zaten er al een stuk of tien vriendinnen, familieleden en collega’s van m’n moeder vol verwachting naar de bakjes, trommeltjes, flesjes en ander spul te kijken. En bij elke Tupperwareparty zit je nog niet of je krijgt al een ellendige bestellijst in je handen gedrukt. Welkom in de wondere wereld die Tupperware heet.

Tupperwaredoos Ina begon enthousiast te praten over de zogenaamde ruimtemakers. Want die leuke, handige, makkelijk te openen ruimtemakers moet elke vrouw (en een beetje man ook) in de keukenkastjes hebben staan. Die leuke, handige, makkelijk te openen ruimtemakers zijn namelijk wel heel speciaal. Ze hebben een anti-slip buitenkant. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat je een pot uit je handen laat glijden? Ja, ze zijn echt magnifieeeeek die ruimtemakers (volgens Ina). Je kunt ze namelijk op elkaar stapelen. In bakje 1 doe je de suiker, in bakje 2 de theezakjes en in bakje 3 (je raadt het al), koffie. En dan? Je stapelt bakje 1, 2 en 3 op elkaar en je bespaart me een ruimte! En het leuke is. Je kunt hele muurtjes bouwen in de keukenkastjes. En ben je nogal klein van stuk? Ook geen probleem! Ze hebben zelf speciale stokjes die je achter een bakje kunt haken, zodat je zo – hoepla – het bakje naar voren kunt wippen. Wat wil een mens nog meer?

Na een half uur praten over ruimtemakers werd het ijsblokkenlaatje, de ‘microcook’ en de ‘ultrapro’ uitgebreid besproken. En daarna? We gingen saté maken in de magnetron. Wat nog werkte en lekker was ook. En de ‘broodzaag’ werd gedemonstreerd. Jawel, door mij. En ik moet eerlijk toegeven. Het werkt.

Aan het eind van de avond hadden we zere kaken van het lachen. Want Ina was niet alleen toegewijd. Ze had een lach waar je niet omheen kon. Ook hadden de meeste van ons een lege portemonnee. Terwijl Ina druk bezig was met het verwerken van de ellendige bestellijsten, vroeg ze tussen neus en lippen door aan mij of ik niet een keer een party wilde organiseren. Op deze vraag was ik voorbereid. “Nee, sorry. Ik heb echt niets met Tupperware. Weet je wat ik altijd doe? Ik koop bij de Ikea 45 bakjes voor 12,50 euro. En als het bakje niet mooi meer is? Gooi ik het gewoon weg. En over tien jaar koop ik gewoon weer 45 bakjes.” De boodschap was duidelijk. Missie geslaagd.

Foto door: Lynn van Woudenbergh

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

11 reacties op “Column: Tupperwareparty

 • Ditske

  Zo herkenbaar!! En het bestaat toch al heel lang!! Maar ja, je krijgt ook niet voor niets levenslange garantie! !

  Reply
  • Janneke Post author

   Haha, ja inderdaad die levenslange garantie! Maar ik ga toch nog steeds voor de Ikea bakjes! 🙂

   Reply
 • Susanne

  Poe, zeker heel herkenbaar. Ik ben ook eens op zo’n party geweest en tijdens het demonstreren was de ‘tupperwaredoos’ (zoals je haar zo haarfijn beschrijft) mijn beste vriendin. Totdat ik uiteindelijk niets bestelde. Toen was de liefde meteen over haha. Ongelofelijk dat het nog steeds bestaat…

  Reply
  • Janneke Post author

   Hahaha, dat was dus echt een doos! 🙂 En de ellende met die party’s: je voelt je altijd schuldig tegenover de gastvrouw als je niets koopt! 🙂

   Reply
   • Susanne

    Helemaal waar. Gelukkig had ik van tevoren gevraagd of ik verplicht was om iets te kopen en de gastvrouw zei toen ‘natuurlijk niet’. Dus daar heb ik me maar aan vastgehouden 😉

    Reply
 • Pierette

  Geweldig en inderdaad die Ikea opmerking, steengoed. Ik heb me ooit ook laten verleiden dingen te kopen en vervolgens heb ik het weer op marktplaats gezet haha want Blokker doosjes bevallen ook goed

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *