rodenbietensalade


Door Amber – Mmm. Rode bieten. Alleen dan niet op de ouderwetse manier, gekookt met een stukje vlees en aardappelen, maar als een heerlijke, kleurrijke, vegetarische, winterse salade! Deze salade is vrij eenvoudig te maken en vult goed dankzij de quinoa en de noten. Ik eet hem regelmatig als avondeten met bijvoorbeeld een stukje vis – en wat er nog van de salade over is gaat de volgende dag mee naar werk als lunch!

Dat gezegd hebbende; door de knoflook rauw te gebruiken is de smaak en geur vrij intens, wil je anderen daar niet mee lastig vallen? Laat in dat geval de knoflook weg. De salade is een aantal dagen in de koelkast houdbaar.

Tip: zet een plantje rozemarijn en tijm in de tuin; daar doen ze het beter dan in de vensterbank en zo kun je er (als het goed is) langer van genieten!

rodenbietensalade
Ingrediënten

  • 500 gr rode bieten
  • peper & zout
  • 100 gr quinoa (of gierst)
  • stukje gember, circa 1 cm
  • 1/2 ui (of een sjalotje)
  • 2 tl kurkuma (kruiden afdeling, markt of toko)
  • 2 teentjes knoflook (optioneel)
  • 1 (groente)bouillonblokje
  • handje walnoten, grof gehakt
  • 150 gr feta (kaas), in stukjes
  • paar takjes rozemarijn, blaadjes
  • paar takjes tijm, blaadjes

Extra benodigdheden

  • vergiet (fijn)
  • pan
  • kom
  • knoflookpers

1. Kook de bietjes in circa 40 min. gaar en laat ze afkoelen (óf gebruik voorgekookte bietjes). Spoel ondertussen de quinoa schoon in het vergiet en kook hem in water met het bouillonblokje gaar en droog, laat vervolgens koud worden. (Ik gebruik ongeveer 300 ml water bij 100 gr quinoa).

rodenbietensalade

2. Snijd de bietjes en de ui in stukjes, de rozemarijn blaadjes fijn, voeg alles samen in een grote kom. Voeg hier het kurkuma poeder, zout en peper aan toe.

rodenbietensalade

3. Knijp vervolgens de knoflook en gember met de knoflookpers fijn (eerst ontdoen van schil!).

rodenbietensalade

4. Voeg toe aan de kom, roer goed door elkaar en voeg vervolgens ook de afgekoelde quinoa toe.

rodenbietensalade

5. Wrijf de tijmblaadjes stuk met een vijzel (of snijd ze heel fijn), en strooi ze samen met de gehakte walnoten over de salade.

rodenbietensalade

6. Voeg als laatste de stukjes fetakaas toe, en roer nog een keer goed.

rodenbietensalade

Eet smakelijk!

* Recept uit het kookboek: Powerfood, van Rens Kroes (aanrader voor heerlijke, gezonde gerechten! Probeer ook eens de gevulde portobello’s en familie Kroes’ favoriete cupcakes uit dit boek)

Kookboek Powerfood, o.a. bij Cook & Book Arnhem | Houten plank HKliving (set van 3), o.a. via VTWonen | Kommetje craquelé grijs, AH | Rood servet Tiger | Vijzel graniet, verkrijgbaar bij een kookwinkel, bol.com, IKEA en Xenos | Knoflookpers Knocis, IKEA

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *