3 januari 2015

zoenen


Het zou zo leuk kunnen zijn! Maar niets is minder waar. Zoenen is een onderwerp dat de gemoederen nog wel eens hoog doen opwaaien. Neem nu het programma Love at first kiss, waarin jongeren eerst flink met elkaar zoenen en daarna pas beslissen of ze elkaar beter willen leren kennen. Toen ik een keer onderuit gezakt op de bank zat te zappen, kwam ik het programma tegen. De onhandige Maarten verscheen in beeld. Zijn kuspartner moest een zee van speeksel ontwijken. En dan heb ik het nog niet eens over de vieze geluiden die daarmee gepaard gingen. Maarten is inmiddels een Bekende Nederlander, zonder dat hij dat waarschijnlijk wil. Afijn, het is ook wel een beetje hun eigen schuld. Die mensen kiezen er zelf voor. Maar dan heb je ook nog de sociale zoenen. De sociale zoenen waar je nauwelijks onderuit komt.

Hoe de zoen-ettiquete er in Nederland uitziet is mij onbekend. Wat ik wel merk, is dat iedereen het op een andere manier doet. Geeft de één een bescheiden kus op de wang, geeft de ander je drie dikke pakkerds. En dat is ongemakkelijk. Want wil ik de volgende keer ook een bescheiden zoentje geven op de wang, blijkt de ontvanger er drie te willen. Dus komen er nog twee onhandige kussen achteraan.

De afgelopen drie jaar kon ik er nog aardig onderuit komen. Ik had namelijk ongeveer tien dagen per maand een koortslip. Een snelle rekensom laat zien dat dat ongeveer 120 dagen per jaar is. En laten we zeggen dat we jaarlijks zo’n 52 feestjes hebben. Had ik bij ongeveer 17 feestjes toch een goed excuus. Al van een meter afstand begon ik: “Nee, helaas kan ik niet zoenen, ik heb een koortslip. Ja, echt vervelend zeg. Maar ja, niets aan te doen.” Ik baalde altijd als ik een koortslip had. En als ik hem dan tóch moest krijgen, dan had ik hem het liefst met Kerst en Oud en Nieuw. Je kust toch wat af op zulke dagen.

Iets waar ik ook nog geen antwoord op heb: begin je nu links of rechts met zoenen? Als je niet uitkijkt, zoen je per ongeluk de oom van je lief niet op de wang maar vol op zijn mond, omdat hij denkt dat je rechts moet beginnen en jij denkt dat je links moet beginnen. Ik wil graag even de zoen-ettiquette aanscherpen. Zullen we afspreken dat we links beginnen met kussen? En vooruit, laten we niet kinderachtig doen: gewoon drie kussen. Wel graag een smintje nemen alsjeblieft.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *