22 december 2014

dadeltaart


Door Amber – De feestdagen komen eraan! En daarom deze keer een heerlijk, zoete, ONGEZONDE taart – maar wel erg lekker als dessert bij Kerst, voor bij de koffie in het nieuwe jaar óf gewoon als taart op je verjaardag. Deze dadel-walnoten-taart kun je een avond vooraf al bereiden; hij moet namelijk minimaal 2 uur in de koelkast staan. Oven stuk? Geen probleem, die heb je deze keer niet nodig! Een machtig taartje om van te smullen…. Enjoy!

dadeltaart

Ingrediënten

 • 400 a 500 gr dadels* (ontpit en in stukjes gesneden)
 • 250 gr boter
 • 100 gr bruine basterdsuiker
 • 1 handje walnoten, in stukjes
 • 1 rol biscuitjes (thee biscuitjes of Maria koekjes), in kleine stukjes
 • 1 ei
 • 100 gr poedersuiker
 • kokosrasp voor garnering en evt. wat extra walnoten (heel)

Extra benodigdheden

 • (steel)pannetje
 • pan
 • quichevorm/Vlaaivorm (zie afbeeldingen)
 • bakpapier

1. Zet alles klaar; ontpit de dadels, snijd in stukjes, hak de walnoten grof en maak de biscuitjes klein.dadeltaart

2. Laat vervolgens de poedersuiker in een klein (steel)pannetje smelten, hiervan maak je caramelsiroop, laat dit langzaam smelten, op niet te hoog vuur en ook niet laten koken. Op een gegeven moment wordt het langzaam vloeibaar tot een mooie caramelkleurige siroop.

dadeltaart

3. Ondertussen laat je de boter in een andere (grote) pan smelten, voeg in fases de bruine suiker hieraan toe, goed roeren, de suiker laat zich een beetje oplossen. Klop het ei los met een garde of vork en voeg deze beetje bij beetje toe aan het boter/suiker-mengsel en blijf goed roeren! Als laatste voeg je hier de siroop (kleine pannetje) nog aan toe.

4. Voeg de stukjes dadel toe, circa 2 minuten blijven roeren, het is nu al een stevige massa geworden. Stukjes walnoot erbij en ook de koekjes (biscuitjes), dan nog een minuutje blijven roeren.

dadeltaart

5. Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort het dadel-koekjes-mengsel in het bakblik. Druk met een lepel stevig aan zodat de bovenkant helemaal glad is (want dit voorkomt straks dat de taart uit elkaar kan vallen).

dadeltaart

6. Afdekken met aluminiumfolie en minimaal 2 uur in de koelkast laten uitharden. Vervolgens haal je de taart voorzichtig uit het blik, verwijder het bakpapier, bestrooi de bovenkant met kokosrasp en maak het naar wens af met de walnoten!

dadeltaart

Eet smakelijk!

Bewaartip: enkele dagen houdbaar in de koelkast. Langer houdbaar in de vriezer (avond voor gebruik er even uit halen om alvast te ontdooien)

* Tip voor inkopen:
Dadels kun je tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn krijgen, maar bij een toko of op de markt zijn ze vaak wel iets goedkoper. Ook de Lidl verkoopt dadels; soms met een tijdelijke actie in grootverpakkingen van 1 kilo (rondom de feestdagen bijvoorbeeld).

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *