witte bonensoep


Door Amber – Je weerstand is even iets minder & hoppa: ziek. Dat overkwam mij de afgelopen twee weken. Daarom deze keer een recept passend bij ziek zijn, namelijk: soep! Ik maak van ongeveer iedere groente soep; bloemkoolsoep, knolselderijsoep, pittige pompoensoep, broccolisoep (een heerlijk eigen recept die vast ook een keer aan bod komt bij Nooha!), aardappelsoep en ja, zelfs boerenkoolsoep! Die laatste is ook heerlijk, ondanks dat ik geen fan ben van boerenkool. 😉 Soepen zijn erg makkelijk om zelf te maken en ideaal voor de lunch, als voorgerecht of als hoofdgerecht.

Een aantal jaar geleden kocht ik bij Cook & Book in Arnhem het vegetarische kookboek VEG! (een aanrader voor je Sinterklaas- of Kerstlijstje). Ieder recept wat ik tot nu toe uit dit boek gemaakt heb, smaakte heerlijk. Zo ook deze witte bonensoep met prei en chiliolie. Een lekker soepje voor de herfst/winter, vult goed en smaakt nog beter. Valt zelfs goed in de smaak bij mijn vriendinnen die niet zo van bonen houden.

Ps. Lievelingsrecept uit dit boek van Riejanne, eigenaresse Cook & Book, is de boerenkoolpizza. Die ga ik binnenkort maar eens uitproberen 🙂

witte bonensoep

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 preien
 • 1 el olijfolie
 • klontje boter
 • paar takjes tijm (blaadjes, klein gesneden)
 • 1 laurierblad
 • 1 à 2 teentjes knoflook, fijngesneden (of knoflookpers)
 • circa 1l bouillon (groente of kip)
 • 400 gr witte cannellinibonen
 • paar takjes oregano (blaadjes, klein gesneden)
 • klein bosje peterselie (grof gesneden)
 • chiliolie (bijv. van AH Excellent ‘knoflook/chilipeper’)
 • zout & peper

Extra benodigdheden

 • grote pan
 • waterkoker (voor bouillon)
 • pollepel
 • evt. knoflookpers

witte bonensoep

Hoe maak je het?

Halveer de preien in de lengte, was ze goed en snijd ze in dunne halve ringen. Verhit de olijfolie en boter in de pan op middellaag vuur. Doe de prei erin met de tijm en het laurierblad en bak circa 15 minuten zachtjes aan, af en toe roerend, totdat de prei erg zacht is. Voeg vervolgens de knoflook toe.

witte bonensoep

Doe de bouillon en de cannellinibonen erbij (afhankelijk hoe ‘helder’ je de soep wilt voeg je 0,75 liter of 1 hele liter toe), de oregano en de helft van de peterselie. Breng op smaak met zout en veel pepier, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken.

Verwijder het laurierblad, proef, voeg evt. extra zout/peper toe en roer de rest van de peterselie erdoor. Schep in (voorverwarmde) diepe borden en voeg als laatste een scheutje chiliolie toe.

Een heerlijk winters soepje voor de lunch, als voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht met wat stokbrood erbij!

witte bonensoep

>> Zelf ook de chiliolie maken? Dat kan!

 • 4 rode chilipepers, van zaden ontdaan (in plakjes gesneden)
 • 200 ml olijfolie
 • paar takjes tijm, alleen de blaadjes
 • 1 teentje knoflook (ongepeld, geplet)

Doe de chilipepers in een kleine pan met olijfolie, tijmblaadjes en de ongepelde teen knoflook. Verhit langzaam tot de olie heel, heel zachtjes borrelt en de chilipeper zacht is, in ongeveer 20 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Deze olie kun je een paar weken in een luchtdicht potje in de koelkast bewaren en gebruiken als je marinades, dressings, of pizza’s net een beetje extra pit wilt geven.

Bron recept: VEG! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol. O.a. te koop bij Cook & Book in Arnhem € 24,95.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *