4 december 2014

sinterklaas


Heerlijk avondje is (bijna) gekomen. Nou, ja. Heerlijk avondje? Hoe leuk is Sinterklaas dit jaar? Heel Nederland is al weken in rep en roer om de Zwarte Pieten discussie. Zwarte Piet moet moderniseren. Tjonge, jonge. Wat een gedoe zeg. Zijn er geen belangrijkere dingen om je druk om te maken? Als kleine kinderen waren we hier toch totaal niet mee bezig? Onze ouders ook niet trouwens. Ik herinner me dat ik als klein meisje al weken zenuwachtig was voor 5 december. Ik vond het reuze spannend!

Eigenlijk was ik super bang voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Als klein meisje van vier woonde ik samen met mijn zus en ouders in een caravan. Wat een geweldige tijd was dat! Mijn ouders regelde dat Sinterklaas ook een bezoek zou brengen aan de caravan. En, jawel hoor. Op Sinterklaasavond bonsde Zwarte Piet keihard op de plastic-caravan-raampjes. Ik schrok zo dat ik niet wist hoe snel ik op schoot moest klimmen bij mijn vader. Uiteindelijk heb ik die avond nog in mijn spuuglelijke roze pyjama op schoot gezeten bij Zwarte Piet. Pas jaren later hoorde ik dat dat mijn eigen lieve oom was. Ik was altijd blij als Zwarte Piet weer vertrok.

Op de foto zie je een bange Janneke. Ik deed het bijna in mijn broek van angst. We hadden namelijk Sinterklaasfeest bij mijn vader op het werk. En mijn vader had doodleuk tegen zijn collega gezegd dat ik maar als eerste naar voren moest. Ontzettend zenuwachtig was ik. Nadat ik mijn cadeautje in ontvangst had genomen wist ik niet hoe snel ik de benen moest nemen. Sinterklaas wás niet leuk, maar de cadeautjes maakte het hele spektakel toch weer goed.

Pas jaren later ben ik het feest gaan waarderen. Al in oktober begon ik met mijn surprise van papier maché, voorzien van een gedicht van drie A4’tjes lang. Hoewel het erg veel tijd kostte, was ik als een kind zo blij. En toch pak ik het dit jaar anders aan. Iets minder uitbundig. Ik weet zeker dat die stomme Zwarte Pieten discussie daaraan heeft bijgedragen. Dit jaar ga ik lekker gourmetten met Sinterklaas. Geen gedichten, cadeautjes en bezoek van Sint en zijn pieten. Een heerlijk rustig avondje. Hoe dan ook. Ik wens je een heerlijk avondje!

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *