25 oktober 2014

pompoen


Door Amber – Herfst! Ofwel: pompoenen-tijd! Yay! Laatst tijdens de lunchpauze op werk hadden we het toevallig over pompoenen; nu blijkt dat de meeste collega’s amper tot geen pompoen eten, omdat ze niet zo goed weten wat ze ervan moeten maken. Vaak komt het neer op pompoensoep. Ik heb meteen een aantal recepten doorgestuurd, waaronder deze risotto – en die kwam erg goed aan!

Risotto is niet heel moeilijk om te maken; je moet er alleen de hele tijd bij blijven, goed roeren en voldoende tussendoor proeven. Dan kan er weinig mis gaan!

Pompoen over?
Hij is met vershoudfolie nog ongeveer 5 dagen te bewaren in de koelkast, of even kort blancheren en invriezen! Maak nog een pompoentaart, of pompoenpartjes uit de oven met lekkere kruiden als korst, grill restjes pompoen en maak een broodje met geitenkaas, honing en walnoten – of maak toch nog die pompoensoep, ook lekker! ; )

Pompoen_2

Ingrediënten voor 2 personen

  • circa 150 gram pompoen, in blokjes
  • 150 gram risottorijst (bijv. arborio of carnaroli)
  • een paar takjes tijm
  • 4-6 plakken pancetta
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt (bijv. met een knoflookpers)
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 50 gr pecorino kaas, geraspt
  • klontje boter
  • 750 ml bouillon (kip of groente)
  • klein glas witte wijn

Extra benodigdheden

  • Koekenpan
  • Wokpan (diepere koekenpan voor de risotto)
  • Pollepel

1. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de pancetta op hoog vuur, totdat deze knapperig is. Laat uitlekken op een stuk keukenrol (en breek uiteindelijk in kleine stukjes).

pompoen

2. Bak de stukjes pompoen met de tijm, totdat de pompoen goudbruin kleurt. Voeg dan een scheut water toe, draai het vuur laag en laat de pompoen zacht worden.

3. Smelt intussen de boter met 1 el olie en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de risottorijst toe, bak 1-2 minuten samen, giet vervolgens de wijn erbij en laat inkoken.

pompoen

4. Voeg de bouillon in kleine beetjes toe. Roer continue en laat de bouillon helemaal intrekken voordat je de volgende scheut toevoegt. Proef tussendoor de rijst, deze mag nog een kleine ‘bite’ hebben, het kan zijn dat er dan wat bouillon overblijft. Is de rijst zo goed als gaar? Roer dan de stukjes pompoen en bijna alle pancetta erdoor. Roer een gedeelte van de geraspte pecorino kaas door de rijst, haal de pan van het vuur en laat even staan.

5. Breng de risotto op smaak met zout & peper en bestrooi met de overgebleven pancetta. Zelf zet ik altijd nog wat extra pecorino op tafel – voeg deze alleen toe als het nog nodig is (zodat je nog wel de pompoen proeft!). Witte wijn erbij – e basta!

Buon appetito!

pompoen

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *