13 september 2014

column: narcose


Als ik iets fascinerend vind dan is het wel een narcose. Vroeger wilde ik dat altijd al eens meemaken. Ik dacht: heerlijk een poos dromen. Een soort verkorte winterslaap. Maar niets is minder waar.

De afgelopen twee maanden heb ik twee narcoses gehad. Het is zo gek dat je je helemaal overgeeft (en later ook letterlijk van de nasleep) aan de dokters. De slaapdokter deed een kapje voor mijn mond, aaide over mijn wang (super lief) en zei: “slaap lekker”. Tien seconden later was ik in dromenland. Althans dat hoopte ik. Achteraf weet ik er niets meer van. Wat ik nog wel weet is dat ik wakker werd op de uitslaapkamer. Samen met verschillende andere slaapdronken mensen lag ik in een grote ruimte. Nadat ik wakker werd stond er meteen een verpleegster naast me, die vervolgens weer naar een andere patiënt rende. Ondertussen dommelde ik een beetje weg. Heerlijk vond ik het.

Maar goed. Leuk, hoor zo’n narcose meemaken. Maar ze hadden me wel even mogen waarschuwen over de nasleep. Bij het hebben (of krijg je een narcose?) van een roesje dacht ik altijd dat je zo diep sliep dat je al je moeheid van de afgelopen jaren weer had bijgeslapen. Dat viel even tegen. Want ik was nog veel meer moe dan voorheen. Ik voelde me een zombie, die de ene na de andere rare opmerking maakt tegen vriendinnen (sorry Jacqueline), collega’s en vreemden. Een autoritje ging ook niet meer zoals normaal. Optrekken deed ik in z’n drie. Dat ging me op zich prima af. Lastiger was het om mijn huis binnen te komen. Pas na drie minuten kwam ik erachter dat ik de sleutel de verkeerde kant op draaide. Ga ik boodschappen doen, vergeet ik mijn portemonnee. Enzovoorts! Maar een narcose heeft ook voordelen. Ik voel geen deadlines in mijn nek hijgen, terwijl die er toch wel degelijk zijn. En da’s best wel eens een lekker gevoel.

Maar het grootste nadeel is toch wel dat je zo moe wordt van een narcose. Op het moment dat ik dit artikel schrijf hangen mijn oogleden op mijn knieën. Dus ik duik mijn bed zo maar weer in om even bij te slapen. Hoewel. Lekker hoor al dat bijslapen, maar daar wordt je ook weer zo moe van.

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *